Digitaal stemmen

Voor de fotobespreking van 2 oktober 2018 heeft de club voor de derde keer digitaal gestemd op foto's. In plaats van de gebruikelijke plaats 1, 2 en 3 aan te wijzen daarvan respectievelijk 3, 2 en 1 punt toe te kennen hebben we op verschillende onderdelen gestemd.

Eerder was het als experiment opgezet maar na positieve reacties zal dit vaker gebruik worden om foto's te beoordelen.

Hoe werkt dat dan?

Tijdens een clubavond van 2 oktober was de opdracht een foto op papier mee te nemen, zonder thema. Voor het stemmen hebben de clubleden de foto's op volgorde op tafel gelegd. Hierna lopen de leden rond met een mobiel waarbij ze elke foto op verschillende onderdelen punten kunnen geven via een webformulier. Later worden de punten in een spreadsheet (zoals excel) opgeteld. Zie plaatje hieronder voor een grafiek van de gegeven punten. [SOM betekent optellen]

De aspecten die beoordeeld werden waren:

1) Compositie

2) Afdruk kwaliteit

3) Algemene waardering van de foto

4) Roept de foto emotie bij je op?

Het blijkt dat de foto's anders, beter, besproken worden want de clubleden worden gedwongen naar verschillende aspecten van een foto te kijken.

De punten van het 4e punt, emotie is niet meegenomen in de totale puntentelling omdat emotie vooraf als te subjectief werd gezien en het ook in het onderdeel "Algemene waardering van de foto" zit. Echter bleek achteraf dat de foto's die bij de clubleden de meeste emotie oproepen ook die waren die overall de meeste punten kregen op de andere onderdelen.

Dit soort experimenten zullen we vaker gaan doen om de kunst van fotografie dieper te doorgronden.